Hozzávalók: |
Elkészítés: |
2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem (fehér répa), 2 szem krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 kis gumó zeller, 1 egész tojás, 1 tojás fehérje, 3-4 evőkanál gríz, só, pirospaprika, ételízesítő, 8-10 dkg liszt, bors, 1 csomó petrezselyemzöld |
A leveszöldséget apróra kockázzuk és a krumplin kívül a többit kevés zsíron megdinszteljük, felöntjük vízzel, sózzuk (ételízesítőt is tehetünk bele) és feltesszük főni. Mialatt a leveske fő, egy tojásból és lisztből levestésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és letakarjuk, míg a tölteléket elkészítjük. A hagymát apróra vágva megpirítjuk, rászórunk egy bő marék grízt, megborsozzuk, és megpirítjuk. A gríznek aranybarnára kell pirulnia. Ha ez kész, pár szál finomra aprított petrezselyem zöldjét teszünk bele, megsózzuk, meghintjük paprikával. Összekeverjük, majd levesszük a tűzről. Ezt a tölteléket a kinyújtott tészta egyik felére sorban kiskanállal kupacokba rendezzük, kb. 4-5 centis gyakorisággal. A töltelékkupacok közti kb. másfél centis csíkokat megkenjük a tojásfehérjével, majd a tészta másik felét ráborítjuk. A sorok között ujjunkkal óvatosan lenyomkodjuk kocka alakúra, aztán derelyevágóval kiszabdaljuk. Az így lett kis 4-5 cm-es gallérokat - mikor a zöldségleves már félig megfőtt, a kis kockára vágott krumplival együtt belefőzzük a levesbe (8-12 perc). Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes. |
Edesapam kedvenc etele volt.Most en is elkeszitem.